Oktober.. de maand van Halloween! (de beste horror films)
6 oktober 2015
0

Waarom?

Het is weer tijd voor een lijstje! Ditmaal is het de beurt aan de hoogst gewaardeerde horror-films ooit! Dit wegens het feit dat aan het einde van deze maand het weer tijd is voor Halloween… Ditmaal geen review of enige vorm van creativiteit. Nee, gewoon een lijstje met de titel van de film, de ranking, informatie over de film en de trailer. Niet meer, niet minder.


Hoe is deze lijst tot stand gekomen?

Even een korte uitleg hoe deze ranking tot stand is gekomen. Heel simpel. Combineer de waarderingen / cijfers van de grootste filmwebsites ter wereld en voeg deze samen. Daaruit komt een lijstje rollen van 1001 films. Pik daar weer de horror-films uit en klaar is kees. Cijfers van IMDb, RottenTomatoes, Metacritic, Letterboxd en iCheckMovies zijn meegenomen, evenals diverse critici lijstjes. Met een enorme dank aan: StopReadinMyUsername 😉


Nummer #1 – Psycho (1960) – Alfred Hitchcock – Ranking #40 van de 1001 films
met Anthony Perkins, Janet Leigh en Vera Miles

Bediende Marion Crane werkt hard, maar verdient te weinig. Ze zou dolgraag gaan samenwonen met haar vriend Sam, maar ook hij moet rondkomen met een schamel loon. Op een dag krijgt ze van haar baas de opdracht een grote som geld naar de bank te brengen. In een vlaag van wanhoop besluit Marion zich het geld toe te eigenen en vervolgens slaat ze op de vlucht. Onderweg komt ze in een hevige storm terecht en moet ze noodgedwongen overnachten in het Bates Motel. Daar ontmoet ze Norman Bates, de mysterieuze, jonge eigenaar die een obsessie heeft voor zijn moeder.


Nummer #2 – Alien (1979) – Ridley Scott – Ranking #62 van de 1001 films
met Tom Skerritt, Sigourney Weaver en John Hurt

De bemanning van een intergalactisch vrachtschip ontdekt op een onbewoonde planeet een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. Crewleden Kane, Lambert en Dallas gaan aan boord van het onbekende schip en Kane vindt in de catacomben een onbekend organisme dat zich meteen aan zijn gezicht vasthecht. Niet lang daarna baart hij een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.


Nummer #3 – Aliens (1986) – James Cameron – Ranking #83 van de 1001 films
met Sigourney Weaver, Carrie Henn en Michael Biehn

Na 57 jaar hyperslaap wordt Ripley toevallig opgepikt door een ruimteschip. Ze krijgt tijd om zich te ontspannen en hoopt dat de nachtmerrie met het levensgevaarlijke buitenaardse monster eindelijk voorbij is. Helaas heeft een kolonie terraformers op de planeet LV-426 het ruimteschip ontdekt waar de Alien vandaan kwam. Een paar weken na Ripley’s terugkeer verliest het controlecentrum het contact met LV-426. Ripley besluit om samen met een elite-commandogroep naar LV-426 te gaan om te kijken of ze de kolonisten kunnen helpen. Maar bij aankomst op de planeet blijkt dat de kolonie helemaal verlaten is. Of toch niet?


Nummer #4 – The Shining (1980) – Stanley Kubrick – Ranking #84 van de 1001 films
met Jack Nicholson, Shelley Duvall en Danny Lloyd

Jack Torrance (Jack Nicholson) is een schrijver met een writer’s block. Wanneer hij wordt aangenomen voor een baan als huismeester van het prestigieuze Overlook Hotel, dat zich op een afgelegen plek in de bergen van Colorado bevindt, ziet hij dit als de ideale kans om inspiratie op te doen en zijn boek af te maken. Bovendien is het de perfecte plek voor hem, zijn vrouw Wendy (Shelly Duvall) en zijn zoontje Danny (Danny Lloyd) om tot rust te komen. In al zijn arrogantie slaat hij de geruchten dat er kwade krachten in het hotel zouden huizen, en het lugubere verhaal over de vorige huismeester die waanzinnig is geworden en daarna op gruwelijke wijze zijn gezin heeft uitgemoord, in de wind.


Nummer #5 – Let the Right One In (2008) – Tomas Alfredson – Ranking #154 van de 1001 films
met Kåre Hedebrant, Lina Leandersson en Per Ragnar

Oskar is een 12-jarig jongetje, dat continu wordt geplaagd door twee bullebakken. Op een dag maakt Oskar kennis met zijn nieuwe buurmeisje en de twee worden vrienden. Sinds ze naast Oskar en zijn familie is komen wonen, sterven plotseling een hoop mensen, maar niemand weet waarom, behalve Oskar, die een geheim van zijn buurmeisje kent.


Nummer #6 – Diabolique (1955) – Henri-Georges Clouzot – Ranking #157 van de 1001 films
met Simone Signoret, Véra Clouzot en Paul Meurisse

Twee vrouwen verdrinken de sadistische directeur (die getrouwd is met één van de twee) van een kostschool in een badkuip en gooien hem in het vieze zwembad van de school. Als het zwembad wordt drooggelegd is het lijk echter verdwenen.


Nummer #7 – Rosemary’s Baby (1968) – Roman Polanski – Ranking #199 van de 1001 films
met Mia Farrow, John Cassavetes en Ruth Gordon

Rosemary en Guy zijn net getrouwd en betrekken een groot appartement in New York. Al snel raken ze bevriend met een stel dat naast hen woont. Guy brengt steeds meer tijd door bij deze buren. Na de zelfmoord van een vrouw uit de buurt begint Rosemary vreemde dromen te krijgen en hoort ze rare geluiden. Het lijkt erop dat Guy steeds meer afgesloten van Rosemary leeft. Ze krijgt steeds meer aandacht van haar buren en als ze zwanger raakt, blijkt dat de buren speciale plannen hebben met haar kind.


Nummer #8 – The Cabinet of Dr. Caligari (1920) – Robert Wiene – Ranking #221 van de 1001 films
met Werner Krauss, Conrad Veidt en Friedrich Feher

Alan en zijn verloofde Jane komen op de kermis dr. Caligari en zijn waarzegger Cesare tegen, die de toekomst zou kunnen voorspellen. Alan vraagt hoe lang hij nog te leven heeft, waarop Cesare tot zijn verbazing antwoordt dat hij niet langer dan tot zonsondergang heeft. Als Alan diezelfde avond nog vermoord wordt, is Cesare hoofdverdachte. De politie begint een onderzoek, maar Cesare ontvoert Jane en dr. Caligari slaat op de vlucht.


Nummer #9 – Night of the Living Dead (1968) – George A. Romero – Ranking #271 van de 1001 films
met Duane Jones, Judith O’Dea en Karl Hardman

De wereld wordt plotseling overspoeld door een epidemie van levende doden, die zich voeden met de levenden. Een groepje mensen kan zich verschansen in een afgezonderde hoeve. Ze worden doorlopend aangevallen, maar ook van binnenuit groeien de spanningen…


Nummer #10 – Halloween (1978) – John Carpenter – Ranking #298 van de 1001 films
met Jamie Lee Curtis, Donald Pleasence en Nancy Kyes

Halloween 1963. De 6-jarige Michael Myers neemt een mes uit de keukenla en loopt de trap op, waar hij zijn oudere zus vermoordt. Hij wordt daarna opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij is nu 21 en er moet bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter die zich al die jaren met hem bezighield vindt dat Michael nooit vrij mag komen. Maar Michael wacht het onderzoek niet af en ontsnapt. Hij keert terug naar huis waar hij doorgaat met moorden tijdens Halloween.


Klik hier om het hele lijstje na te lezen (alle gernes) of klik hier om het gehele lijstje na te lezen (enkel de horror films).

Leuk artikel? Delen is gratis...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Share on Reddit
Reddit