Recensie: iPhone X – 256GB
11 januari 2018
0

Sinds mijn geboorte heb ik aardig wat mobiele telefoons en merken in bezit gehad. BlackBerry, CAT, HTC, LG, Motorola, Nokia, Samsung, Siemens, Sony Ericsson. Na tientallen telefoons maakte ik in 2012 de overstap naar de Apple iPhone en ik heb nooit meer omgekeken …

Inmiddels is het Apple virus door mijn hele familie verspreid en zijn zelfs mijn oma’s voorzien van iPad’s. Afgelopen september was het weer zo ver, de nieuwe iPhone. Mijn 1 jaar oude iPhone 7 Plus mocht op retour en de iPhone X werd verwelkomd in ons huishouden. Even een kopie maken naar mijn nieuwe toestel, mijn Apple Watch pairen en ik was klaar om te gaan.

Ik ga niet ieder detail bespreken want stiekem is dit toestel helemaal niet zo spannend als je iPhone 7 of nieuwer hebt, maar er zijn een aantal punten die ik beknopt wil benoemen.


Om te beginnen, waarom heeft Apple mijn voorkeur t.o.v. andere merken? Dit komt voornamelijk door het feit dat andere merken, zelfs de grote als Samsung, een belachelijk slecht updatebeleid voeren met hun Android toestellen. Er is slechts een kleine selectie toestellen die voorzien wordt van een Android versie zonder overbodige troep en die tijdig voorzien wordt van (beveiligings) updates. Daarnaast wil ik niet alles kunnen aanpassen aan mijn telefoon. Welke Android gebruiker heeft niet eens de mappen DCIM en LOST.DIR voorbij zien schieten op zijn toestel of computer? Als ik foto’s wil zien dan wil ik op foto’s klikken en niet zoeken tussen media, images en DCIM. Ook staat het open beleid van de Play Store mij tegen. De systeem laag van Android is eenvoudig te bereiken en aan te passen. De beveiliging van Android laat nog wel eens de wensen over en ik waardeer Apple’s strikte updatebeleid (iedere maand updates) en de eisen waaraan apps moeten voldoen in de store (een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld toen Apple ontwikkelaars dwong hun apps aan te passen naar de x64 architectuur, simpelweg gezegd moesten ontwikkelaars hun apps optimaliseren op het gebied van snelheid en stabiliteit anders zou de app verwijderd worden uit de App Store).


Maar goed. Ik ga even kort door dit toestel heen lopen. Allereerst het scherm. Het toestel heeft een prettig formaat en past prima in mijn broekzakken. Daarnaast is het overgrote deel van het toestel besteed aan het scherm. Het scherm is 5.8 inch groot en weet dus genoeg ruimte te bieden voor webpagina’s, mails en video’s. De beeldkwaliteit is goed, het scherm is drukgevoelig, ondersteund HDR (meer kleuren) en past zich moeiteloos aan op de kleur en lichtinval van de omgeving. Zwart is ook echt zwart door het OLED-scherm wat tevens weer een besparing voor de batterij oplevert.


Het tweede punt is de onverwacht goed werkende sensoren die verantwoordelijk zijn voor de gezichtsherkenning. Het instellen kost nog geen minuut en de techniek zonder problemen, zelfs ’s nachts zonder licht. De sensoren zijn verwerkt, net boven het scherm, en gek genoeg is afleiding ver te zoeken na enkele uren gebruik. Video’s kunnen eventueel verkleind worden qua formaat zodat de zogenaamde notch helemaal niet opvalt.


Het toestel voelt zoals gewoonlijk erg stevig en uiteraard is het toestel water- en stofbestendig. Het roestvrijstaal voelt erg premium zoals we gewend zijn van Apple en de glazen afwerking zorgt voor een mooi uiterlijk. Een hoesje is echter wel aan te raden want het glas op de achterkant is nogal gevoelig voor vallen, stoten en vingerafdrukken.


De software is goed afgestemd op het toestel. De bediening is eenvoudig doordat de besturing aangepast is naar de afmetingen van het toestel. Daarnaast werkt gezichtsherkenning superhandig bij het inloggen bij verschillende apps.


De camera’s zijn zoals we gewend zijn ook weer erg goed. Beide camera’s weten moeiteloos diepte in te schatten en kunnen hiermee een onscherpe achtergrond creëren zodat het hoofdonderwerp voorop staat. De portretmodus is in staat professioneel lijkende foto’s te creëren door de lichtinval aan te passen naar de gewenste situatie. De camera’s herkennen spierbewegingen en de kleuren van de foto’s/ video’s zijn scherp. De iPhone biedt een hardware matige stabilisator aan wat zorgt voor stabiele beelden, zelfs bij het rennen of filmen uit een losse hand. Zelfs films schieten en bijwerken in 4K met 60 frames per seconde is geen enkele moeite voor het toestel. De gezichtsherkenning, de dieptemeting, de optische beeldstabilisatie, de optische zoom en de groothoek- en telelens zorgen wederom voor ongeëvenaarde beelden en maken Apple naar mijns inziens leider op camera gebied.


Het toestel bevat de snelste processor die we kunnen vinden op de markt. Geen enkel Android toestel komt enigszins in de buurt bij de prestaties van deze iPhone. De processor wordt o.a. ingezet om bewegingen nauwkeurig te kunnen meten maar ook om adaptive gezichtsherkenning te voeren, een zelflerend systeem die veranderingen in je gezicht herkend. Daarnaast biedt de processor genoeg kracht om augmented reality toe te passen op apps en games.


De batterij gaat zoals we gewend zijn weer lang mee. De software is slim genoeg om apps te beperken in de achtergrond en Siri maakt het mogelijk dat de telefoon apps al klaarzet voor gebruik middels voorspellingen. Draadloos opladen is ook uiteraard mogelijk al zal ik dit zelf niet gebruiken. Leuk en handig maar nog altijd trager dan bekabeld laden.


De software werkt weer prettig. Nu ga ik niet ieder detail uitlichten maar kleine zaken zoals indoor navigatie op stations en luchthavens, de suggesties die Siri biedt op basis van locatie en geschiedenis zijn erg handig en uiteraard synct alles erg lekker met mijn iPad en mijn Apple Watch. De installatie van mijn nieuw toestel was binnen 30 minuten geregeld. Even mijn nieuwe telefoon naast mijn oude leggen, foto maken, wachtwoord invoeren en een kopie werd gemaakt. Erg handig!


Conclusie… zoals gewoonlijk stelt de iPhone weer niet teleur. Ik blijf erbij dat iPhone de beste telefoon is voor mijn wensen en ik vind de prijs van €1329,- dan ook te rechtvaarden. Zie het als een matras welke je ook 1/3e van de dag gebruikt. Ik wil gewoon een stabiel, snel en kwalitatief toestel die tevens tijdig voorzien wordt van beveiligingsupdates. En dat komt allemaal samen bij de iPhone reeks van Apple.

Leuk artikel? Delen is gratis...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Share on Reddit
Reddit