Recensie: Xiaomi Powerbank – 16.000 mAh
10 december 2015
0

Het is 2015 en ik zie nog regelmatig mensen om mij heen die hun telefoon bijladen / opladen in de klas, in de bus, of in de aula. Jammer genoeg gaat de ontwikkeling van batterijen en accu’s nog niet denderend snel. Nog altijd komt het voor dat je telefoon halverwege de dag de geest geeft, of dat je overdag geen tijd meer hebt om je telefoon op te laden voor dat feestje van vanavond.

Nou goed. Eerlijk is eerlijk. Ik ben in het bezit van een iPhone 6 Plus, en deze heeft een uitstekende batterijduur. Vaak ga ik ’s nachts rond een uur of 1 á 2 uur naar boven, en hang ik mijn telefoon in de lader, de accu bevat dan vaak nog 40%. Om 7 uur ’s morgens is deze weer klaar voor de dag.


Echter liep ik tegen een probleem op. Al sinds enkele maanden bekijk ik regelmatig streams op de social-media app Periscope. Een app waarmee je live uitzendingen kan broadcasten, maar ook live mee kunt kijken in het (niet altijd even interessante) leven van anderen. Periscope is een battery-drainer. Period.

Even snel een stream kijken en je accu is alweer 1/5e van zijn capaciteit gedaald. Met zelf live uitzenden gaat het nog veel harder.

Maar ook het feit dat ik zo nu en dan ergens heen moet, en dan geen tijd heb om mijn telefoon op te laden, of dat er geen stopcontacten zijn op de heen/terugweg. Komende maand ga ik naar Firstlook (#zinin). Dit betekent dat ik een reis van zo’n 2 tot 2,5 uur tegenmoed ga. Dan ergens wat eten, de Jaarbeurs in, weer ergens eten, route zoeken met Google Maps, terugreizen etc. De telefoon hangt dus de hele dag aan mobiele data vast. Ik ben de hele dag connected met het (superieure) 4G netwerk van KPN (<3) (tip, 10GB per maand voor maar €25,-). Verder zal de telefoon zijn gps moeten gebruiken, mij voorzien van mijn favoriete nummers in Spotify, en zou een tv-serie kijken onderweg ook geen overbodige luxe zijn. Kortom. Die batterij die gaat het geen volledige dag volhouden zo.


Nou goed. Ik heb inmiddels een stuk of 10 powerbanks thuis liggen.

Voor degene die niet weten wat een powerbank is. Een powerbank is simpelweg een accu die je thuis oplaadt en vervolgens mee kan nemen. Je verbind een USB-kabel naar je telefoon, tablet of eenieder ander apparaat op USB en ta-da. Je hebt stroom en je apparaat laad op.

Waarom zou ik dan in hemelsnaam nog een powerbank kopen? Nou, omdat ik heel veel van die krengen heb van 2000mAh (niet kopen!) die al leeg zijn voordat je de USB-kabel erin stopt. Verder heb ik er nog twee van 10.400mAh maar dit bleken neppers te zijn. Er zat dus minder capaciteit in dan geadverteerd.

Ik ben opzoek gegaan naar een powerbank met een enorme capaciteit, en met een hoog voltage zodat ik ook eventueel mijn iPad op zou kunnen laden. In Nederland vond ik er tientallen, maar allemaal boven de €75,-

Ik kwam uit bij het Chinese merk Xiaomi. De grootste elektronicafabrikant van China. En inmiddels in de top 5 van meest verkochte telefoonmerken ter wereld. Gewoon degelijke producten tegen een scherpe prijs.

Deze boden een powerbank aan van 16.000mAh voor slechts €27,50! Een koopje dus. Echter zijn de producten van Mi niet te koop in Nederland. (Wel via, via, maar dan betaal je dubbel zo veel) Spannend! Mijn eerste aankoop via China.

Een van de grootste webshops uit China is Banggood. Op goed vertrouwen en veel positieve recensies heb ik hier mijn powerbank besteld (incl. hoesje). En gek genoeg kon ik gewoon met iDeal (met je gewone bankpas dus) betalen!

Op 3 september bestelde ik mijn powerbank + hoesje. Enkele dagen later was deze al vanuit China naar Zweden verscheept om vervolgens op 23 september op mijn deurmat te ploffen (het hoesje was overigens los verscheept en kwam 18 september al binnen). Via een track-and-trace systeem kon ik de bestelling volgen.


Alles was keurig verpakt en heelhuids aangekomen.

Nog steeds een beetje wantrouwig kijk ik naar het pakketje. Wie weet is dit, ondanks de vele positieve reviews, toch een nep-exemplaar. Gelukkig zit op de zijkant van de doos van de powerbank een kras-stickers. Hieronder bevind zich een code die je vervolgens in kan voeren op de website van de Xiaomi om de echtheid van je product te bevestigen en jawel hoor. De geleverde Xiaomi is een volledig legitieme powerbank, geen nepper dus. Ik kan het waarderen dat het merk hier waarde aan hecht en manieren in zet om neppe producten te belemmeren.

Mi Check

Er valt eigenlijk niet veel over een powerbank te zeggen dus ik ga het dan ook kort houden. De powerbank zelf is gemaakt van aluminium wat degelijk en stevig aanvoelt. Het gewicht van 338 is prettig, het is licht, maar wel zwaar genoeg om te weten dat je iets bij hebt. De powerbank is keurig rond afgewerkt en het design is simpel. 4 lampjes die het accupercentage van de powerbank aangeven en 1 simpele aan/uitknop. Er zijn 2 USB-poorten die allebei evenveel voltage leveren, beide poorten laden dus even snel. Laad je 2 apparaten tegelijkertijd op dan zal de snelheid op 1.8A per apparaat liggen, bij 1 apparaat is dit 2.1A. 1 apparaat opladen gaat dus net iets sneller dan 2 apparaten tegelijkertijd. De lader ondersteund jammer genoeg wel maar max. 2.1A op de oplaadpoort. Dit houdt in dat de powerbank volledig opladen zo’n 10 uur zal duren, daarentegen staat natuurlijk wel dat je een mooi percentage aan stroom terugkrijgt.

Mi iPhone


Ik heb een iPhone 6 Plus die beschikt over een 2,915 mAh batterij. Ik heb met deze powerbank mijn telefoon ruim 5x volledig kunnen opladen. Ook mijn iPad Air 2 opladen (7,340 mAh) is 2x gelukt op 1 lading. Het laden gaat snel en er zijn allerlei beveiligingen aanwezig om het product veilig te maken.

Zoals ik al zei valt er eigenlijk niet veel te melden over een powerbank. De powerbank heeft een leuk design, is stevig en het gewicht is prettig. De hoeveelheid energie die in dit beestje past is geweldig, zeker voor het formaat. Het opladen van apparaten gaat snel en de lampjes zijn handig om snel af te lezen hoeveel power je over hebt. Het enige nadeel wat ik kan vinden is het feit dat de powerbank een halve dag de tijd nodig heeft om op te laden. Maar goed, je zou hem ’s nachts in de lader kunnen stoppen en dan is ‘ie de volgende dag wel grotendeels opgeladen zodra je uit bed stapt.


De powerbank is hier te koop. Verder is er tegenwoordig ook een 20.000 mAh versie beschikbaar, nog meer power dus! Echter is deze gemaakt van plastic. Iets minder fancy en iets minder stevig, maar wel meer power, en van wat ik hoor is ook dit weer een prima product. Mogelijk dat ik deze in de toekomst nog ga bestellen. Verder is het plastic hoesje dat ik gekocht heb ook verkrijgbaar bij dezelfde webshop, hierbij het linkje. Kortom, een regelrechte aanrader! Beter ga je niet vinden onder de €50,- in Nederland.

Geschreven op 29 september 2015.

Leuk artikel? Delen is gratis...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Share on Reddit
Reddit