Firstlook 2015 – 2 woorden, 9 letters …
12 oktober 2015
0

Even een verhaaltje tussendoor over het festival wat afgelopen weekend plaats heeft gevonden in het mooie Utrecht. Het Firstlook Festival (voorheen gewoon Firstlook). Al sinds 2013 ga ik met enkele vrienden van mij naar dit jaarlijks terugkerende evenement, en nog niet eens perse om de games, goodies, gadgets of tech die daar te vinden is, maar gewoon omdat het even een leuk en gemakkelijk dagje ertussen uit is. Laat ik eerlijk zijn, gamen was vroeger een gigantisch grote hobby van mij, en tegenwoordig heb ik mijn spelcomputers verkocht en heb ik geen flauw idee meer wat eruit komt, maar toch. Gewoon een leuk dagje tussendoor, dat was onze verwachting althans..

In 2013 gingen wij voor het eerst naar Firstlook en we hebben hier enorm naar onze zin gehad. Het geheel was overzichtelijk, redelijk groots, en de sfeer was er gezellig. Het was niet te druk en de wachtrijen waren niet bizar lang. Ook het bezoekersaantal lag (volgens mij) een stuk lager dan de 2 jaren die daarop zouden volgen. Er waren vele games te spelen, leuke tech-stands en er was van alles te winnen (bedankt Teufel voor enkele honderden euro’s aan prijzen, ook namens mijn vrienden).

Op een dag krijg ik spijt van deze foto. Maar goed, Firstlook 2013 was een feestje!
Op een dag krijg ik spijt van deze foto. Maar goed, Firstlook 2013 was een feestje!

In 2014 merkten wij al snel dat Firstlook achteruit gegaan was in kwaliteit t.o.v. het jaar daarvoor. Het zaal was groter geworden, maar wij hadden allen het gevoel alsof de stands dichter bij elkaar gepropt zaten. Fine, zolang er maar genoeg te doen is. Maar daar sloeg de organisatie vorig jaar de plank mis! Er waren bij diverse games wachtrijen van ruim 3 uur (als het al niet langer was). Voor een dag die van 11:00 – 19:00 duurt (terwijl rond 17:30 het afbreken begint) was het bijzonder weinig tijd om dingen uit te checken. Wij zijn ons dan ook al gauw gaan settelen op de zitzakken bij de Gamekings stand (overigens de beste zitzakken ooit). Tussendoor zijn we nog even de stad ingegaan en wat winkels afgegaan. Nog even de McDonald’s bezoeken, je kent het wel …

10533310_709502035797639_4713149734681896310_o
Ondanks alles wat het toch nog wel een leuke dag hoor. De Gamekings-crew aanwezig, de eindbaas van Ubisoft (Leon Winkler), en natuurlijk niet te vergeten de boothbabes en de aardige cosplayers.

En dan komen we uit bij de editie van 2015. De naam werd omgedoopt in Firstlook festival om de grootsheid van het evenement te benadrukken. De bezoekersaantallen waren flink gestegen en gamen begint een steeds regulier goedje te worden. Zag je vroeger nog vele échte gamers op het evenement, zie je nu gewoon mensen die eens komen kijken of het weleens leuk vinden een spelletje te spelen. Er was een E-Sports evenement aan de gang, wat natuurlijk ook steeds meer opkomt in Nederland. Maar ook waren er grote aantallen cosplayers aanwezig, waarvan de een nog toffer dan de ander. Kudos voor deze mensen! Kortom, gezelligheid.

Dit was het eerste jaar waarbij ze bij Firstlook met een zogenaamde VIP-app zouden werken. Voor €35,- was het mogelijk een kaartje aan te schaffen waarbij je niet meer in de rij zou moeten gaan staan, maar gewoon een notificatie zou krijgen op je telefoon wanneer je aan de beurt zou zijn bij de door jou aangegeven stand. Nou goed, klinkt ontzettend handig, en dus besloten mijn vrienden en ik het geld neer te leggen voor een VIP-ticket. Maar dat bleek achteraf toch niet nodig te zijn geweest …

Iets over half 10 arriveren wij bij de Jaarbeurs in Utrecht, anderhalf uur eerder dan de reguliere opening. Fijn, want als VIP’s mogen wij direct doorlopen en vermijden zo dus drukke wachtrijen zoals in de jaren daarvoor. Eenmaal binnen verkennen we eerst het terrein en al snel ondervinden we de halen wel groter zijn geworden, maar dat er veel minder te doen is. Veel plaats wordt opgenomen door marktkraampjes die je van alles willen verkopen. De commerciële insteek van het evenement spat ervan af. Verder wordt natuurlijk ook een gedeelte van de hal opgeslokt door de foodcourts, waarbij je voor €5,30(!) een broodje hamburger kunt halen. Na wat ronddwalen komen wij nog in een hoekje van de hal een Indië-galerij tegen, waarbij de game-developers van de game zelf daadwerkelijk aanwezig zijn om hun game te tonen.

Nou ja, goed. Misschien niet de meest briljante invulling ooit, maar ach. Zolang er maar genoeg te doen is, toch? Via de mobiele VIP app sluiten wij ons aan in de wachtrij, maar hey. Het is maar mogelijk bij 1 stand tegelijkertijd in de wachtrij te staan. Al snel zien we de wachttijden oplopen tot 1 uur, 2 uur, 3 uur … Nou goed, wanneer wij dan een bericht krijgen dat we aan de slag mogen bij een stand, krijgen we daar te horen dat de app niet goed functioneert en dat we nog een uur moeten wachten. Soit, mooi moment om onze telefoons op te laden (met de geweldige Xiaomi 16.000mAh powerbank, waarover binnenkort een verhaaltje).

Maar goed, dan dien je dus 2 á 3 uur te wachten totdat je wordt opgeroepen te verschijnen bij een stand, kan je alsnog een uur gaan wachten. Schrijf je je vervolgens in bij een nieuwe stand, dan komen er alweer 2 á 3 nieuwe uren bij. Niet handig, en de reguliere wachtrijen zijn ook geen optie, deze duren ook zeker een uur om doorheen te komen. Leuk voor de mensen die daar geduld voor hebben, maar dat heb ik in ieder geval niet. Al snel splitst ons groepje zich deels op, het éne deel heeft wel geduld om te wachten in de rij, en met de andere mensen ga ik maar een Frappucino drinken bij de Starbucks. Hoe hipster wil je het krijgen.

Dan sluiten we de dag maar af bij de KFC (waar het overigens nooit mogelijk is de juiste bestelling te krijgen) om vervolgens in een overvolle trein terug te keren naar het prachtige Zuiden. Gelukkig hadden we nog Grolsch in de trein, want anders was dat nog een minpuntje geweest.

Uiteindelijk was het toch nog best een toffe dag, maar dat VIP systeem? Zorg dat de uitvoering goed is of doe het gewoon niet.
Misschien tot volgend jaar!

Collage 3
Hier had een grootse collage van dit jaar kunnen staan, maar er zijn misschien maar 5 foto’s genomen in de Jaarbeurs zelf, zo interessant dus.
Leuk artikel? Delen is gratis...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Share on Reddit
Reddit