Sziget Festival 2016 – De tijd van mijn leven
20 augustus 2016
0

Ongeveer een jaar geleden zat ik, samen met wat vrienden, bij elkaar op een feestje. We waren allemaal toffe dingen aan het bespreken voor de eerstvolgende zomervakantie. Allemaal plannen waarvan we gedacht hadden deze nooit te gaan uitvoeren. Een van die ideeën was het bezoeken van het Sziget Festival in Boedapest.

Een traditie is geboren.
Een traditie is geboren.

Even voor de mensen die het Sziget Festival niet kennen (zoals ik alvorens deze vakantie).

Het Sziget-festival is een jaarlijks terugkerend evenement dat meestal in de eerste week van augustus plaatsvindt. Het festival duurt zeven dagen en wordt gehouden op het Óbuda-eiland in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het is het nummer 4 grootste festival ter wereld.

Met de grote populariteit in Nederland is in 2009 de Sziget Express geïntroduceerd. Daarmee worden jaarlijks meer dan 2.500 Nederlandse en Belgische bezoekers naar het festival gebracht met een speciale festivaltrein.

Het festival staat bekend om zijn vele podia. Naast het hoofdpodium zijn er podia voor jazz, blues, wereldmuziek en klassieke muziek. Ook zijn er podia voor theater- en dansvoorstellingen, films, circus, straattheater, mode, sculpturen, logical games (zoals schaken) en de gelegenheid om te discussiëren met mede-Szigetgangers in talkshows.

Boedapest is buiten het festival ook een aanrader om te bezoeken!
Boedapest is buiten het festival ook een aanrader om te bezoeken!

Nou goed. We dachten allemaal, dat zal er wel nooit van komen. Geheel tegen de verwachting in zijn we dit jaar met 6 man sterk afgereisd naar Hongarije. De Early-bird tickets waren in de voorverkoop en we hadden besloten dat we voor zondag moesten beslissen of we meegingen. Zonder line-up en nog zonder plannen over waar te verblijven gedurende de 7 dagen.

Goed. Tickets gekocht en toen begon langzaam maar zeker de spanning voelbaar te worden.

Heerlijk ontspannen sfeer.
Heerlijk ontspannen sfeer.

We kwamen enkele keren bij elkaar en vonden al snel een leuk appartement, op een half uur afstand van het Sziget Festival. Hierover zometeen meer. Ook werd de line-up langzaam maar zeker bekend.

The Chemical Brothers, Rihanna, Manu Chao, Bastille, Editors, John Newman, , Muse, David Guetta, Sia, Kaiser Chiefs, Nicky Romero, Hardwell, The Lumineers en ga zo maar door. Deze line-up was bruut! Een enorm scala aan artiesten en tientallen podia met een zeer divers aanbod aan gernes en artiesten.

Sziget is voor alles en iedereen. Voor jong en oud.
Sziget is voor alles en iedereen. Voor jong en oud.

In dit bericht ga ik mijn ervaringen met het festival proberen te omschrijven.

Laat ik vooropstellen dat dit mijn eerste echte vakantie ooit was, en mijn eerste grote festival ooit.

Fris en fruitig aan het begin van Sziget.
Fris en fruitig aan het begin van Sziget.

Reizen met de Sziget Express

We hadden de keuze om per auto, vliegtuig of via een speciale party-trein richting het festival te gaan. Wij hebben gekozen voor de laatste optie omdat wij veel positieve verhalen gehoord hadden hierover van mensen die al eerder gegaan waren. Goed. Je zit dan wel 20 uur in een trein, maar je hebt wel de beschikking over bedden, een restaurant-wagon maar ook een party-wagon. In plaats van 7 dagen feest kan je er dus gewoon 2x 20 uur (dus bijna 2 dagen) aan vast plakken.

We reisden af naar Amersfoort om daar aan boord te gaan van de trein. De sfeer in de trein was gezellig en het is al meteen een leuke ontmoetingsplaats voor ons Nederlanders. Iedereen gaat nog fris de party-wagon in om vervolgens diep in de nacht, ergens in Oostenrijk, zich terug te bevinden naar het bed in de wagon.

De heenreis was het volop feest. Iedereen had er zin in en de sfeer was geweldig. Op de terugweg was goed te merken dat de energie van vele reizigers op was na 8 dagen feesten. De nacht begon wat eerder dan de heenreis, maar alsnog begaven zich genoeg mensen naar de party-wagon.

Ik kan het reizen met de Sziget Express, gek genoeg en tegen de verwachting in, aanraden. De sfeer is geweldig. Met je vrienden 20 uur lang in een ruimte van 2x3m zitten is ook bijzonder gezellig en als je zorgt dat je zelf wat vermaak meeneemt dan komt die reis helemaal goed. Wij hadden bergen met eten en drinken mee, een pak kaarten, en natuurlijk mijn Ultimate Ears om iedereen blij te maken met mijn muziek. Leuk detail. Op de terugweg kwamen 2 meiden in onze coupe zitten, waarvan de eerste al direct zei: ”Hé, jij bent dat van die K3 muziek op het station.” Tja ..

De treinreis is een goede manier om even bij te praten met je vrienden en alvast in de feestsfeer te komen. Er zijn genoeg faciliteiten aanwezig zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om in de ochtend een ontbijtje te halen.

18-8-2016 Sziget 030
16 uur in de trein. Geen slaap maar wel nog volop gezelligheid. Even een ontbijtje knallen.

Het appartement

Wij hebben gekozen om te verblijven in een appartement gedurende de dagen dat we ons in Boedapest bevonden. Ruim een half jaar van tevoren waren al veel appartementen bezet. We kwamen uit bij Maple Tree Budapest en dit is uiteindelijk een zeer goede keuze geweest. Een ruim appartement met daarin plaats voor 6 personen. We hebben €793,- betaald met 6 personen voor 7 nachten.

Binnen kijken in het appartement kan hier.

Er was een 24-uurs receptie met leuk en gastvriendelijk personeel waar wij ten alle tijden onze sleutel achter konden laten en weer ophalen. Of het nu 7 uur in de ochtend was of 3 uur in de middag. De locatie ligt vlakbij het openbaar vervoer wat overigens 24 uur per dag rijdt en waarbij je voor €33,- per week onbeperkt kan reizen. Om de 5 minuten komt er een tram.

Verder was er uiteraard gratis Wi-Fi, een goed uitzicht, een schoonmaakdienst, de mogelijkheid om iedere dag te ontbijten etc.

Wij hebben ons in het appartement goed vermaakt en geen last gehad van buren of dergelijke. De ligging was handig, al was een McDonald’s in de buurt niet echt handig voor de calorieën, zeker niet omdat deze om 6 uur in de ochtend al open gaat.

Boodschapjes doen, ’s morgens tosti’s maken, fijne bedden om in te slapen, een ruime douche / bad, een wasmachine. Alles was aanwezig en ik kan dit appartementencomplex dan ook zeker aanraden. Ik ben benieuwd of we volgend jaar weer terug keren naar dit appartement, of dat we voor de VIP-camping gaan op het terrein zelf. De dagelijkse tramreis heeft op zich ook gezorgd voor leuke ontmoetingen en verhalen.

Zo werd ik gebeld in de tram door Giel Beelen van 3FM.


Het festival zelf

Ik weet niet waar ik moet beginnen met dit verhaal. Het begon allemaal op de woensdag dat we aankwamen. Dit was de enige dag met een beetje matig weer. We kwamen aan op het terrein en werden overrompeld door de grootsheid van alles. Er was zoveel te zien, zoveel te beleven, zoveel diversiteit.

We hebben gedurende de dagen dat we op het eiland zaten diverse rondjes gemaakt. Na uren rondgelopen te hebben, hebben wij nog lang niet alles gezien. Verzin het zo gek als je wil, maar Sziget heeft het. Wil je bungeejumpen? Kan. Zin in wat friet, kebab, burrito, frikandel, enorme burger, pasta, nasi, paella, kippenvleugels. Kan allemaal gewoon. Jack Daniel’s, Barcardi, Martini, Finlandia, Bombay Gin, Unicum, Aperol, Red Bull, tonic, cola, bier? Allemaal aanwezig! En het gekke is, het kost geen drol! Voor €2,10 sla je een koude kletser van 0,5l in blik of in een beker achterover. Nergens lang wachten, en betalen doe je heel handig met een speciale pinpas, een dogtag of zoals mij met een horloge. €3,30 voor een glas whisky, €4,- voor een liter emmer long Island Ice-Tea. Verzin het maar, goedkoper kan je het niet vinden.

Wil je even in een doolhof? Sure, ga je gang. Even tot rust komen in het Luminarium. Heerlijk. Zin in Yoga? Sluit je aan bij de groep. Tattoo laten zetten? Sure, als je dat graag wil. Verzin het maar zo gek als je wil maar er is niets, maar dan ook letterlijk niets wat niet te vinden is op het Sziget Festival.

18-8-2016 Sziget 293


Ok. Die line-up. Jongens jongens. Hoe verzin je het om zoveel toffe namen te regelen:

Skunk Anansie, Die Antwoord, The Chemical Brothers, Jake Bugg, Parov Stelar, Rihanna, John Newman, Bastille, Manu Chao, Bring Me The Horizon, Sigur Rós, Muse, Tinie Tempah, David Guetta, Years & Years, Kaiser Chiefs, SIA, Parkway Drive, The Lumineers, Hardwell.

Dit is slechts 10% van de volledige line-up. Nergens vind je zoveel diversiteit aan artiesten als op dit festival.

Bij alle stages is genoeg ruimte, gek genoeg, en het geluid is fenomenaal. De beelden op de schermen zijn super strak en presentatoren praten de tijd tussen de shows aan elkaar. Overdonderd worden met kleurpoeder, kilo’s confetti, duizenden vlaggen, verzin het maar of het overkomt je terwijl je bij een podium staat.

13643632_504077069789048_1185553983_n


Ik wil even benadrukken hoeveel leuke mensen er op deze wereld zijn. Laat ik vooropstellen dat ik niet direct van het socialiseren met vreemden ben, maar Sziget heeft mij een paar leuke mensen doen ontmoeten. Naast de gigantische hoeveelheid Nederlanders waren er ook genoeg Limburgers aanwezig. Dachten wij Limburgers te herkennen, dan begonnen wij als groep spontaan Rowwen Hèze te zingen. Begonnen de onbekende mensen mee te zingen, dan waren het Limburgers.

Altijd gezellig. Limburgers onder elkaar.
Altijd gezellig. Limburgers onder elkaar.

De leukste avonden / nachten speelden zich af in de zogenaamde ‘Parkway Bar’. Een gezellige, grote partytent maar hierin een mix van foute nummers, meezingers en de beste platen van het afgelopen decennium. Dit is dan ook de tent waarin we kennis hebben gemaakt met een geweldig Iers meisje, 3 geweldige Franse mannen, een enorme groep Limburgers. Ik dans niet snel, maar als je op de Spice Girls staat de dansen met een onbekend (Mexicaans?) meisje, dan weet je dat de avond gezellig is.

<3 Zoveel liefde voor deze mensen.

Iedereen was heel gastvrij en je kon je ontzettend makkelijk tussen andere groepen voegen. Nergens was er haat of nijd. De zondagnacht werd in zijn geheel doorgebracht in deze bar en dit was dan ook de beste nacht van mijn leven. Er werd aan Limbo-dansen gedaan, we zongen allemaal luidkeels mee met de meest foute nummers, en we leerden de ‘Pakito’ dans van een van de Fransmannen. Tevens kunnen nu enkele buitenlanders ook de ‘Kabouterdans‘ mee dansen en zijn ze bekend geworden met ‘jumpstyle‘ waarvan de oorsprong zich toch in Nederland bevindt.  Ik heb nog nooit, maar dan ook echt nog nooit, het zo goed naar mijn zin gehad als die nacht (en overigens ook de andere dagen wel) in de Parkway Bar.

06:30. Sziget. Het enige evenement waar je 7 dagen lang je 24 uur per dag kan geven zonder moe te worden.
06:30. Sziget. Het enige evenement waar je 7 dagen lang je 24 uur per dag kan geven zonder moe te worden.

En over leuke mensen gesproken. Ik snap er geen snars van, maar ik heb welgeteld 0 vechtpartijen gezien op het festival en heb maar 3 mensen ”slecht zien gaan” in die 7 dagen op het terrein. 450.000 mensen en dan zo weinig problemen zien. Ik snap niet hoe het kan, maar het motto van het festival is ”Be free – Stay amazing”, en die boodschap begrijpen de mensen die zich naar dit festival begeven dan ook volledig volgens mij. De mensen die hier komen zijn hier om plezier te maken, om nieuwe vrienden te maken en bovenal even alles te laten vergeten uit hun dagelijkse leven. Waar in Nederland kan je tegenwoordig nog ergens tussen een groep komen en gewoon een gezellige avond hebben zonder dat er ruzie uitbreekt? Het is misschien ook wel de anonimiteit die meehelpt in dit geheel. Iedereen kan even lekker zichzelf zijn en dit werkt ontzettend goed. Overigens kom je, tussen die 450.000 mensen, ook gek genoeg nog regelmatig bekenden tegen. Het is bizar, maar oh zo gezellig.

Céline, Cyril, Etienne, Simon, Sannie, Eveline, Mark en nog veel en veel meer mensen. Jullie zijn geweldig! <3
En ik weet dat enkele van mensen die ik dit jaar ontmoet heb ook volgend jaar weer aanwezig zijn. Tot dan =D

Pure verbroedering hier.
Pure verbroedering hier.

 Ik kan niet in woorden beschrijven wat ik heb meegemaakt, en ook d.m.v. praten is de volledige ervaring niet volledig mee te krijgen. Depressie, die zit er dik in toen ik thuiskwam. Maar hey. Don’t cry because it’s over, smile because it happened.

Nergens anders ga je zoveel entertainment op 1 locatie vinden. Nergens anders tref je ruim 300 artiesten aan. Nergens anders zie je mensen vliegen (ja, echt waar, Cirque du Sziget.). Nergens anders tref je dagelijks 90.000 man aan die zonder problemen met elkaar plezier kunnen maken. Sure, er zullen altijd rotte appels tussen zitten, maar ik er geen gezien.

Ik wil huilen, ik wil lachen. Een ding is zeker. Deze ervaring neemt niemand mij meer af. Dit bericht ziet er voor een buitenstaanders echt overdreven uit, en dat is begrijpelijk. Zo dacht ik ook voorafgaand aan dit festival, maar jongens.. wat zat ik goed fout.

Wil je genieten van je leven, een spotgoedkope vakantie, geweldige artiesten zien en leuke mensen ontmoeten. Ga naar Sziget!
Een geweldig moment om dichter bij je vrienden te komen.

Tot volgend jaar!


Leuk artikel? Delen is gratis...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Tumblr
Tumblr
Share on Reddit
Reddit